Любопитно

Водата в природата


1. В природата съществуват около 1330 вида вода. Те се различават по произхода си

(дъждовна, дълбоко подпочвена, от пресен сняг или ледник и т.н.), по количеството и характера на разтворените в нея вещества.

2. Измерено в кубически сантиметри морската вода съдържа 1.5 грама белтък и не малко други хранителни вещества. Учените са изчислили, че Атлантическият океан по „хранителни свойства” се оценява приблизително на 20 хиляди урожая, събирани за една година на цялата суша. 

3. Средната температура на повърхността на водата на световния океан е равна на 17,4 градуса, като в същото време средната температура на най-ниския слой на въздухът над световния океан е приблизително 14,4 градуса. 

4. Заемайки ¾ от повърхността на земното кълбо, океанът служи като мощен и постоянен фактор за смекчаване на климата на Земята. 

5. 46 % от всичката вода на Земята се намира в Тихия океан. А Атлантическия океан – 23,9%, в Индийския – 20,3%, а в Северния Ледовит – 3,7% 

6. Водата е единствената субстанция, която няма аналог защото се среща в природата в три форми: твърда /лед/, течна и във вид на газ.


7. В най-дълбоката точка на световния океан (Марианската падина – 11034 м.) на хвърлена желязна топка ще и потрябва повече от час, за да достигне океанското дъно. 

8.  Ежедневно от повърхността на Земята се изпаряват 1,000,000,000,000 /трилион/ тона вода.На този свят няма нищо по-меко и по-слабо от водата. Но да подчини твърдото и неподатливото, тя няма равна на себе си. Всеки знае, че слабото побеждава силното, че непреклонният отстъпва пред добродушието – всеки го знае и все пак никой не се съобразява с това. 

Лао Дзъ

 

Любопитни и интересни факти

Водата е невероятно важен аспект от нашия ежедневен живот. Всеки ден пием вода, готвим с вода, къпем се с вода и вземаме участие в много други дейности свързани с водата.

Продължение...

Как да спестим вода в жилището?

1. Проверете за скрити загуби на вода чрез водомерите! Ако при затворени навсякъде кранове за вода в жилището след два часа няма увеличение на показанието на водомера, значи всичко е наред. В противен случай търсете къде точно има течове.

 

Продължение...

Анкета

Кога желаете да бъдат отчитани водомерите Ви?